Καθαρή Δευτέρα στην Ελλάδα

Clean Monday — I Am Greece | I Am Greece

Πότε είναι καθαρή Δευτέρα;
Επίσης γνωστό ως Orthodox Shrove Monday ή Ash Monday. Στην Κύπρο, η αργία μπορεί να ονομαστεί «Πράσινη Δευτέρα».

Η καθαρή Δευτέρα ξεκινά την εποχή της Μεγάλης Σαρακοστής στις Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Παραδόσεις καθαρής Δευτέρας
Η Μεγάλη Σαρακοστή αντιστοιχεί στη Σαρακοστή όπως βρίσκεται στον Δυτικό Χριστιανισμό, αν και η διάρκεια των περιόδων υπολογίζεται με διαφορετικούς τρόπους. Και οι δύο χρησιμοποιούν μια περίοδο 40 ημερών μεταξύ της έναρξης και του τέλους της Σαρακοστής, λόγω των 40 ημερών που ο Ιησούς λέγεται ότι πέρασε με νηστεία στην έρημο. Ωστόσο, ο Δυτικός Χριστιανισμός δεν μετρά τις Κυριακές επειδή ο Ιησούς καταγράφεται ότι αναστήθηκε την Κυριακή, ενώ οι Ανατολικές Ορθόδοξες εκκλησίες μετρούν τις Κυριακές.

Αυτή η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής ονομάζεται «Καθαρή Δευτέρα» επειδή οι Χριστιανοί πρέπει να ξεκινήσουν την ιερή περίοδο με «καθαρές καρδιές και καλές προθέσεις». Είναι επίσης επειδή η εποχή της Σαρακοστής θεωρείται η εποχή για την οποία οι Χριστιανοί πρέπει να καθαρίσουν το πνευματικό τους σπίτι, να συμβιβαστούν με τη ζωή τους και να επαναπροσδιοριστούν σε έναν πιο ιερό και δίκαιο τρόπο ζωής.

Η καθαρή Δευτέρα είναι μια ημέρα αυστηρής νηστείας. Οι Χριστιανοί δεν επιτρέπεται να τρώνε από τα μεσάνυχτα έως το μεσημέρι και δεν μπορούν να έχουν καθόλου κρέας. Οι Χριστιανοί αναμένεται επίσης να περνούν περισσότερο χρόνο προσευχόμενοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και διαβάζοντας από τη Βίβλο.

Επειδή το Clean Monday θεωρείται επίσης η πρώτη ημέρα της άνοιξης, οι Έλληνες τείνουν να το γιορτάζουν με υπαίθριες δραστηριότητες και πικνίκ παρά με νηστεία και προσευχή. Αυτές οι δραστηριότητες ονομάζονται συχνά «κουλούμα».

Οι παραδοσιακές τροφές περιλαμβάνουν ελιές, χταπόδια και γαρίδες. Ένα ιδιαίτερο είδος άζυμου ψωμιού που ονομάζεται “lagana” ψήνεται μόνο την καθαρή Δευτέρα. Η ιστορία της λαγκάνας χρονολογείται από την Παλαιά Διαθήκη και αναφέρεται στη βοήθεια που προσέφερε ο Θεός στον Ισραηλινό λαό ενώ τους οδηγούσε από την Αίγυπτο στη γη της υπόσχεσης.

Τα Έλληνα παιδιά δημιουργούν επίσης την Κύρα Σαρακόστη, γνωστή ως Lady Lent. Χωρίς στόμα, αυτιά και με επτά πόδια, είτε δημιουργείται από ζύμη είτε σε χαρτόνια. Τα παιδιά κόβουν ένα από τα πόδια της την εβδομάδα μέχρι το Πάσχα.